Herätkää!

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Herätkää!
Lehtityyppi aikakauslehti
Julkaisija Jehovan todistajat uskonnollinen yhdyskunta ry
ISSN ISSN 0784-2740
Levikki 68 097 000 (koko maailma) (1/2021)
Perustettu 1912
Päätoimittaja Ari Hakkarainen (Suomessa)
Sitoutuneisuus Jehovan todistajat
Kotikunta Vantaa (Suomessa), Walkill (USA:ssa)
Kotimaa Suomi
Sivukoko 18,5 cm × 23 cm
Ilmestymistiheys 3 numeroa vuodessa
Kieli 225 (2/2020)[1]
Aiheesta muualla
www.jw.org

Herätkää! on Jehovan todistajien Vartiotorni-seuran julkaisema uskonnollinen aikakauslehti, jota julkaistaan kolme kertaa vuodessa. Lehden julkaisija ja kustantaja on Suomessa Jehovan todistajien uskonnollinen yhdyskunta. Kuten toisellakin Jehovan todistajien julkaisemalla lehdellä, Vartiotornilla, Herätkää!-lehdellä ei yleensä ole päätoimittajaa. Suurin osa artikkeleista on lehdessä ilman kirjoittajan nimeä tai vain kirjeenvaihtajan maa mainitaan. Lehdelle voidaan nimetä päätoimittaja, mikäli julkaisumaan lainsäädäntö tätä edellyttää. Suomessa Herätkää!-lehden päätoimittaja on Ari Hakkarainen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehti alkoi ilmestyä englanniksi 1. lokakuuta 1919 nimellä The Golden Age. Suomeksi se alkoi ilmestyä nimellä Kultainen aika vuonna 1921. Lehden nimi viittasi tulevaan tuhatvuotiseen valtakuntaan, josta Raamattu kertoo. Kultaisen ajan sisarlehti Vartiotorni puolestaan alkoi ilmestyä jo vuonna 1879. Alkuvuosina sen painos oli paljon Vartiotornia suurempi. Jehovan todistajien mukaan lehti pyrki käsittelemään yksinkertaisella ja havainnollisella tavalla ajankohtaisia tapahtumia ja samalla tuomaan esiin Jumalan lupauksia tulevasta pelastuksen ajasta. Lehden päätoimittajana toimi alkuvuosina Clayton Woodworth.

Maailman muuttuessa toisen maailmansodan alla rauhattomaksi ja epävakaiseksi lehden nimeksi muutettiin 6. lokakuuta 1937 Consolation. Nimensä mukaan lehden tuli jakaa lohdutusta ahdistuneelle ihmiskunnalle. Suomenkielisestä lehdestä tuli 1. tammikuuta 1938 Uusi maailma ja 1. kesäkuuta 1940 Lohdutus. 22. kesäkuuta 1946 lehden nimeksi tuli sen nykyinen Awake!, suomenkielisen version nimeksi tuli 8. tammikuuta 1951 Herätkää!.

Kansainvälinen levikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehti on lähes identtinen useimmilla kuukausittain julkaistavilla kielillä. Artikkelit tulevat eri maista ja kootaan yhteen Yhdysvalloissa, josta ne toimitetaan painoille ympäri maailmaa sekä nettiversioina. Kaikkien kieliversioiden yhteispainosmäärä on ollut keskimäärin 93 354 000[2] ja julkaisukieliä on 224 (6/2021)[3]. Lehti on yksi maailman suurimpia aikakauslehtiä. Lehteä on saatavana myös äänilehtenä joka on kuunneltavissa ja ladattavissa ilmaiseksi viralliselta lataussivulta useilla eri kielillä. [2]

Vuoden 2006 alusta lähtien suomenkielinen Herätkää! alkoi ilmestyä kerran kuussa, kun se aikaisemmin oli ilmestynyt kahdesti kuussa.

Vuoden 2013 alusta lehden sivumäärä puolittui 16:een alkuperäisestä 32:sta. Osa artikkeleista ilmestyy pelkästään virallisella verkkosivustolla. Sivumäärän pieneneminen mahdollistaa lehden kääntämisen useammille kielille. [1]

Vuoden 2016 alusta Herätkää! alkoi ilmestyä joka toinen kuukausi ja 2018 alusta kolme kertaa vuodessa (maalis-, heinä- ja marraskuussa). Julistustyössä myös vanhempia lehtiä voidaan esittää, jos niiden aihe sopii vastaanottajalle paremmin.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehden oman näkökannan mukaan lehteä julkaistaan koko perheen valistukseksi, ja se katsoo sen auttavan selviytymään nykyajan ongelmista. Artikkelit kertovat ajankohtaisista uutisista, eri maiden ihmisistä, uskonnosta ja tieteestä. Lehti pyrkii käsittelemään asioita syvällisesti ja osoittamaan ajankohtaisten tapahtumien todellisen merkityksen, mutta pysymään kuitenkin aina poliittisesti puolueettomana korottamatta eri rotuja toistensa yläpuolelle. Lehden tarkoitus on myös rakentaa luottamusta Luojan lupaukseen, että Jumalan uusi rauhaisa maailma tulee korvaamaan nykyisen pahan, laittoman asiainjärjestelmän. Lehden julkaiseminen on osa maailmanlaajuista Jehovan todistajien opetustyötä, jota tuetaan vapaaehtoisilla lahjoituksilla. Lehti luottaa kansainvälisiin uutistoimistoihin, mutta sillä on myös omia kirjeenvaihtajia.

Jehovan todistajien opetuksen vuotta 1914 koskien sukupolvioppia (oppia lopun ajan alkamisesta v. 1914 opetetaan edelleen) vuonna 1995 myös Herätkää!-lehden tarkoitusta tarkennettiin. Lehden tarkoitus numeroon 22. lokakuuta 1995 asti: "Tämä lehti rakentaa luottamusta siihen Luojan lupaukseen, että rauhaisa ja turvallinen uusi maailma tulee ennen kuin se sukupolvi, joka näki vuoden 1914 tapahtumat, katoaa.". Lehden tarkoitus 8. marraskuuta 1995 eteenpäin: "Mikä tärkeintä, tämä lehti rakentaa luottamusta siihen Luojan lupaukseen, että rauhaisa ja turvallinen uusi maailma on korvaamaisillaan nykyisen pahan, laittoman asiainjärjestelmän."

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]