Jaiku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jaiku
Verkkosivusto Jaiku.com
Kaupallinen kyllä
Tyyppi Virtuaaliyhteisö
Rekisteröinti kutsusta
Omistaja Google
Kehittäjä Jaiku Oy
Avattu Helmikuu 2006
Nykyinen tila lakkautettu

Jaiku oli internetissä ja matkapuhelimissa toimiva yhteisö- ja mikroblogipalvelu. Nimi Jaiku tuli sanoista haiku ja joiku.[1] Jaikun tavoite oli olla viestintäväline ihmisten välillä heidän kertoessaan toisilleen mitä kokivat tai mitä tekivät. Jaiku ei ikinä saanut samanlaista suosiota ja käyttäjämääriä kuin kilpailijansa, joista merkittävin oli Twitter. Palvelu lakkautettiin 2012.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaiku Oy:n perustivat helmikuussa 2006 Jyri Engeström ja Petteri Koponen, itse palvelu julkaistiin saman vuoden heinäkuussa. 9. lokakuuta 2007 Google osti Jaikun[2][3]. Palveluun ei saanut rekisteröityä tunnuksia kuin edellisten käyttäjien kutsusta.

14. tammikuuta 2009 Google ilmoitti lopettavansa useita palvelujaan ja Jaikun kehittämisen. Jaiku Engine julkaistiin vapaana ohjelmistona Apache Licensen alaisuudessa.[4][5] 14. lokakuuta 2011 Google ilmoitti sulkevansa Jaiku-palvelun 15. tammikuuta 2012. Käyttäjillä oli mahdollisuus tallentaa heidän omat tietonsa Jaikusta.[6]

Palvelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaiku oli Web 2.0 -palvelu, jonka avulla oli mahdollista kirjoittaa jaikuja, eli lyhyitä viestejä, lähes mistä tahansa välineestä (matkapuhelin, internetselain, pikaviestinohjelma), sekä kommentoida niitä. Toinen olennainen ominaisuus oli pikaviestimistä tuttu läsnäolotieto, sekä kolmantena ominaisuutena mahdollisuus yhdistää muista palveluista, kuten Flickrista ja Last.fm:stä tulevia syötteitä yhdeksi kokonaisuudeksi.

Jaiku muodostui WWW-sivustosta ja vimpaimista, joilla pystyi käsitellä tietoja verkkoselaimen avulla ja liittää syötteitä muille sivuille. Nokian S60-alustalle tehty Jaiku Mobile -sovellus lisäsi läsnäolotieto-ominaisuuden puhelimen osoitekirjaan ja mahdollisti viestien kirjoittamisen matkapuhelimesta. Jaiku APIn, eli ohjelmointirajapinnan avulla kolmannen osapuolen kehittäjät pystyivät tekemään Jaiku-alustaa hyödyntäviä sovelluksia ja liittää sen sisältämiä tietoja muualle. [7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]