James Randi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
James Randi
James Randi vuonna 2004.
James Randi vuonna 2004.
Henkilötiedot
Syntynyt7. elokuuta 1928
Kuollut20. lokakuuta 2020 (92 vuotta)
Kansalaisuus yhdysvaltalainen
Ammatti taikuri, skeptikko ja pseudotieteen vastustaja
Muut tiedot
Lempinimet The Amazing Randi
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
Kotisivu

James Randi (7. elokuuta 192820. lokakuuta 2020[1]) joka tunnettiin myös taiteilijanimellä The Amazing Randi, oli Kanadasta lähtöisin ollut yhdysvaltalainen taikuri, skeptikko ja pseudotieteen vastustaja.

Randi on amerikkalaisen skeptikkojärjestö CSICOPin perustajajäseniä, mutta hän erosi järjestöstä, kun häntä oikeusjuttujen pelossa pyydettiin olemaan kommentoimatta julkisuudessa Uri Gelleriä. Randi kuitenkin oli hyvissä väleissä CSICOPin kanssa ja kirjoitti eroamisensa jälkeenkin usein järjestön Skeptical Inquirer -lehteen.

Vuonna 1974 Randi oli mukana Alice Cooperin lavashowssa, jossa hän esitti sadistista hammaslääkäriä ja pyöveliä. Randi oli myös suunnitellut ja rakentanut osan show’n lavasteista, muun muassa käyttämänsä giljotiinin.

Randi tunnetaan myös James Randi Educational Foundationin (JREF) perustajana. JREF sponsoroi tunnettua miljoonan dollarin haastetta.

Täytettyään 81 vuotta Randi kertoi olevansa homoseksuaali.[2][3]

James Randi Educational Foundation[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1996 Randi perusti James Randi Educational Foundationin (JREF). Randi lupaa miljoona Yhdysvaltain dollaria henkilölle, joka JREF:n valvomissa olosuhteissa kykenee tuottamaan paranormaalin ilmiön. JREF etsii myös oma-aloitteisesti paranormaaleiksi kutsuttuja ilmiöitä ja tutkii niitä. Mustalle listalle joutuneita ja valheeksi todistettuja ilmiöitä ovat esimerkiksi kuolleista heränneet ihmiset ja itsestään ilmestyneet kullatut hampaat. Toistaiseksi selittämätöntä ilmiötä ei ole löytynyt ja Randi on saanut pitää rahansa.

James Randin miljoonan dollarin haaste muuttui 1. huhtikuuta 2007. Syyksi on ilmoitettu, että JREF on joutunut vuosittain käsittelemään valtavan määrän hakemuksia, jotka ovat hyvin epäselviä. Työntekijöiden on täytynyt olla kirjeenvaihdossa haasteeseen vastaajan kanssa vain jotta he saisivat tietää mikä kyky on kyseessä ja miten tarkasti hakija pystyy tekemään paranormaalin ilmiön.

Uudistuneessa haasteessa hakijan täytyy olla jonkinlainen julkisuuden henkilö ja hänen kyvylleen täytyy olla jonkinlainen akateeminen suositus. Tulevaisuudessa JREF aikoo haastaa aktiivisemmin julkisuudessa esiintyviä ja esiintymisellään ansaitsevia paranormaaleja henkilöitä todistamaan kykyjään.

Haasteen sääntöjä lievennettiin 8. maaliskuuta 2011, jotta useammilla olisi mahdollisuus hakea. Hakijan yleistä tunnettuutta ei enää edellytetä ja hakemuksen tueksi pitää nyt esittää vain joko lehtileike, video tai jonkin akateemisen tahon kirje.

Arvostelua[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suunnitteluinsinööri ja kirjailija Richard Milton kritisoi Randia saksalaisen Rico Kolodzeyn hakemuksen hylkäämisestä. Kolodzey väitti kesäkuussa 1999 olleensa syömättä vuodesta 1998 lähtien, ja Randi torjui hänen hakemuksensa tylysti:[4]

»Herra Kolodzey:

Älä kohtele meitä kuin lapsia. Vastaamme vain vastuullisiin väitteisiin. Väitätkö todella, että et ole niellyt muita elintarvikkeita kuin vettä vuoden 1998 lopun jälkeen? Jos tämä on se, mitä väität, kuvittelitko hetkenkään, että me uskoisimme sen?

Jos tämä tosiaan on väitteesi, olet valehtelija ja huijari. Emme ole kiinnostuneita jatkamaan tätä asiaa pidemmälle, emmekä käy kirjeenvaihtoa kanssasi asiasta.»
(James Randi kirjeessään Kolodzeylle 18.6.1999[5])

Toukokuussa 2006 Randi ilmoitti Kolodzeylle tekevänsä poikkeuksen JREF:n käytäntöön olla testaamatta breatharianistien "tyhmiä ja hengenvaarallisia" väitteitä, ja hyväksyvänsä hänen hakemuksensa. Osapuolet eivät kuitenkaan ole päässeet yksimielisyyteen testausmenetelmistä. Randi vertasi tätä toiseen tapaukseen, jossa henkilö nimeltä Lou Gentile oli nostanut mekkalan hylätystä hakemuksesta, mutta perääntynyt Randin näytettyä testille vihreää valoa.[6]

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The Faith Healers. Esipuhe: Carl Sagan. Buffalo, New York: Prometheus Books, 1987. ISBN 0-87975-369-2.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. James Randi has died. JREF. Viitattu 21.10.2020. (englanniksi)
  2. James Randi: How To Say It? randi.org. 21.3.2010. Viitattu 21.3.2010. (englanniksi)
  3. Skeptikko ja silmänkääntäjä eli kaapissa 80 vuotta 24.3.2010. Ranneliike.net. Viitattu 2.6.2010.
  4. Richard Milton: Randi retreats web.archive.org. 19.10.2007. Viitattu 25.10.2008. (englanniksi)
  5. James Randi: Letter to Rico Kolodzey 18.6.1999. James Randi Educational Foundation. Viitattu 25.10.2008. (englanniksi)
  6. James Randi: Swift - The Weekly Newsletter of the JREF - August 25, 2006 James Randi Educational Foundation. Viitattu 25.10.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta James Randi.