Kuvankäsittelyohjelma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
GIMP on ilmainen kuvankäsittelyohjelma.

Kuvankäsittelyohjelma on tietokoneohjelma, jolla muokataan digitaalisia kuvia. Kuvatiedosto koostuu kuvankäsittelyohjelmassa pikseleistä, ja usein käsitelty kuva tulostetaan paperille väripisteinä tai rasteroituna. Kuvankäsittelyohjelmalla voidaan muuttaa pikseleiden määrää, pikselien kokoa, väriä, kirkkautta ja sijaintia kuvatiedostossa.

Suosittuja kuvankäsittelyohjelmia ovat muun muassa Photoshop, Photoshop Elements, Lightroom, Affinity Photo, GIMP, Pixel32, Paint.NET ja PaintShop Pro, Applen Aperture ja iPhoto sekä lähinnä kuvakansio-ohjelmana pidetty mutta monipuolistunut Picasa. Jotkin kuvankäsittelyohjelmat ovat ilmaisia, mutta ominaisuuksiltaan monipuolisia. Internetin yleistyttyä päivitetyn version lataaminen ilmaisesta kuvankäsittelyohjelmasta ei vaadi käyttäjältä erityisosaamista.

Käyttökelpoisia kuvatiedostomuotoja ovat JPEG, GIF, EPS, TIFF, PNG ja PSD (Adobe Photoshopin oma tiedostomuoto).

Kuvankäsittely on digitaalisessa kuvatuotannossa työvaihe, jonka aikana kuvatiedostoa muokataan käyttötarkoitusta varten aineisto- ja laatuvaatimusten mukaisesti. Valokuvia käsiteltäessä muutetaan muun muassa kuvan sävyalaa, valkotasapainoa, terävyyttä, värikylläisyyttä, kontrastia, resoluutiota ja väritilaa, jotta kuva saataisiin näyttämään kuvankäsittelijän haluamalta, useimmiten luonnolliselta.

Kuvatiedostoa käsitellään tasojen, säätötasojen, värikanavien, maskien, algoritmien ja käyrien avulla. Pikseleitä muokataan valitsemalla, kopioimalla, liittämällä, säätämällä, häivyttämällä ja tallentamalla.

Kuvankäsittelyn lisäksi digitaalisia kuvia voidaan tehdä niin sanotuissa piirto-ohjelmissa kuten Deluxe Paint ja Microsoft Paint. Vektorigrafiikan tekemiseen on omat ohjelmansa.

Piirto-ohjelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piirto-ohjelma voivat simuloida muun muassa vesivärejä, öljyvärejä, pastellivärejä ja hiilipiirustusta.[1] Piirtämiseen voi käyttää tietokoneen hiirtä tai piirtopöytää.[1] Ohjelmia on harrastajille ja ammattilaisille.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Daryl Baxter: The best free drawing software for 2022 techradar.com. 24.1.2022. Viitattu 14.3.2022. (englanniksi)