Miniatyyripeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Miniatyyripeli on strategisen tai taktisen tason sotapeli, jossa pelin hahmoja, joukkoja ja maastoa kuvataan skaalaan tehdyillä miniatyyreillä eli pienikokoisilla figuureilla. Kuten yleensä sotapeleissä, myös miniatyyripeleissä tarkoitus on simuloida taistelutilannetta tietyllä aikakaudella ja joukkotasolla. Pelissä voidaan esimerkiksi jäljitellä 1800-luvun ryhmätason yhteenottoa.

Mikään ei estä pelaajia käyttämästä pelimerkkejä miniatyyrien ja maaston sijaan, mutta pelin visuaalinen ulkoasu ja peliin eläytyminen kärsivät tästä. Usein pelaajat käyttävätkin paljon aikaa ja vaivaa miniatyyriensä rakentamiseen ja maalaamiseen.

Pelit voivat kuvata minkälaista tilannetta kulloinkin halutaan. Suosituimpia kategorioita ovat historialliset sekä fantasia- ja sci-fi-maailmat.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajan itse tekemiä miniatyyrisotapelin nappuloita

Modernit sotapelit syntyivät 1800-luvun alussa preussilaisissa sota-akatemioissa, joissa upseerien koulutuksessa keksittiin jäljitellä taistelutilannetta.[1] Ensimmäinen kaupallinen miniatyyripeli oli H. G. Wellsin vuonna 1913 julkaistu Little Wars: a game for boys from twelve years of age to one hundred and fifty and for that more intelligent sort of girl who likes boys' games and books, jossa esitellään ensimmäiset säännöt miniatyyripelille.

Myös Suomesta tunnetaan harrastajien tekemiä miniatyyripelejä 1950-luvulta lähtien. Suomen pelimuseossa esillä oleva ”Sotapeli” on teini-ikäisten peliharrastajien miniatyyripeli 1950-luvulta. Alkujaan laivastosodankäyntiä kuvannut peli paisui sisältämään myös lentokoneita ja maajoukkoja. Pelin pääosin puusta tehdyt miniatyyrit ovat kaikki itse tehtyjä ja hyvin taidokkaita.[2]

Yleiskatsaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Warhammer-peli käynnissä.

Miniatyyripelit ovat vapaa-ajan harrastus, jossa pelaajat simuloivat taistelua, joka pelataan pienillä figuureilla. Figuurit edustavat maalla, merellä, ilmassa ja/tai avaruudessa taisteluihin osallistuvia yksiköitä. Miniatyyripelejä pelataan lattialla tai pöydällä, jossa voi myös olla pienoiskokoista maastoa (kukkuloita, metsiä, teitä, aitoja jne.). Pelin säännöt rajoittavat yksiköiden liikkumista. Esimerkiksi joissakin lautapeleissä miniatyyrejä siirrellään ruudutetulla maastokartalla tai jopa erillisellä pelilaudalla.

Miniatyyripelit eroavat tietokonepeleistä sosiaalisuudellaan, mahdollisuudella muunnella ja maalata miniatyyrejä sekä askarrella maastoa. Miniatyyripeleillä ja näyttävän pienoisrautatien rakentamisella onkin paljon yhteistä.

Miniatyyripelien maasto ja figuurit tehdään johonkin mittakaavaan. Mittakaava vaihtelee suuresti aina 3mm:stä 90mm:in ja suurempiin. Mitään ylärajaa mittakaavalle ei ole. Miniatyyrit ovat yleensä muovia tai metallia ja ne myydään usein maalaamattomina. Maasto on usein kotitekoista.

Jotkin miniatyyripelit ovat ilmaisia.[3] Peliskenaariot voivat olla eri formaateissa: Joissakin pelaaja voi vapaasti valita joukkonsa kun taas historiallisissa peleissä voidaan toistaa todellisia historiallisia tilanteita ja taisteluja, tai ne voivat olla hypoteettisia "mitä jos?" -tilanteita.

Yleisesti ottaen miniatyyripelit ovat vuoropohjaisia, kuten shakki.

Mittakaava[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mittakaava ilmaistaan yleensä pituutena miniatyyrin jaloista tämän silmän korkeudelle millimetreissä, tosin jotkut valmistajat ilmaisevat pituuden miniatyyrin koko pituutena.

Suosittuja skaaloja ja vastaavia suhdelukuja

mm 54 45 28 20 15 12 10 6 3 2
skaala 1:32 1:35 1:64 1:72 1:100 1:144 1:161 1:300 1:600 1:914

Valmistajia ja pelejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Historialliset pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Historialliset miniatyyripelit pohjautuvat todellisiin tapahtumiin, ja pelaaja laitetaan kenraalin/johtajan asemaan ohjaamaan 'mitä jos' -tilannetta. Historiallisuus edellyttää, että pelimekaniikassa on pyritty hakemaan historiallista mallinnusta.

Tunnetuimpia valmistajia ja pelejä ovat Wargames Research Groupin De Bellis Multitudinis (DBM) ja Battlefrontin Flames Of War.[4]

Fantasia- ja sci-fi-pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvitteellisessa maailmassa sotiminen voi olla yhtä tyydyttävää kuin todellisessa maailmassa ja ajatus on samankaltainen. Pelaaja johtaa yhtä tai useampaa figuuria. Joukkojen kykyjä ja ominaisuuksia ei ole sidottu millään tavalla, ja on pelin tekijän oma valinta miten mallinnus on tehty.

Suosituimpia miniatyyripelejä ovat Games Workshop -yhtiön Warhammer ja Warhammer 40,000. Tunnetuimpia kilpailijoita ovat Privateer pressin[5] Warmachine ja Hordes. Mongoose Publishingin lippulaiva on Battlefield Evolution.

Suomessa on useita miniatyyripelitapahtumia ja tapahtumia, joiden yhteydessä pelataan miniatyyripelejä. Esimerkiksi Ropecon, Finncon ja Tracon. Lisäksi useat järjestöt järjestävät tapahtumia yksinomaan yhdelle tai useammalle pelille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. What is wargaming? Historical Miniatures Gaming Society, Inc. Arkistoitu 9.6.2007. Viitattu 26.1.2012. (englanniksi)
  2. 100 suomalaista peliä Museokeskus Vapriikki. Viitattu 21.1.2017.
  3. Free Wargames Rules Free Wargames Rules Wiki. Viitattu 26.1.2012. (englanniksi)
  4. Flames of war Flamesofwar.com
  5. Privateer press Privateerpress.com

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Miniatyyripeli.