Peregrin Tuk

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Peregrin Tuk eli Pippin on kuvitteellinen J.R.R. Tolkienin kirjoittaman Taru sormusten herrasta -trilogian henkilöhahmo.

Pippin on hobitti. Hän syntyi Konnun vuonna 1390 nuorimpana neljästä sisaruksesta. Hänen isänsä oli Paladin II Tuk ja äitinsä Angervo Törmä. Pippin on Meriadoc Rankkibukin serkku isänsä puolelta ja he ovat lähes erottamattomat ystävät. Pippin on myös (kaukaista) sukua Frodo Reppulille.

Pippin on luonteeltaan utelias ja kekseliäs. Hänen kommelluksensa ajavat usein hänet ja ystävänsä vaikeuksiin, mutta joskus hänen hyväntahtoisuutensa ja urheutensa myös palkitaan. Peter Jacksonin elokuvatrilogiassa Pippiniä esittää Billy Boyd.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Peregrin Tuk lähtee ystäviensä Frodo Reppulin, Meriadoc Rankkibukin ja Samvais Gamgin mukana Rivendelliin ja liityy siellä myös Sormuksen Saattueeseen. Saattueen hajoamisen jälkeen örkit kaappaavat hänet ja Meriadoc Rankkibukin ja aikovat viedä heidät Sarumanille Rohanin kautta, mutta he pakenevat Fangornin metsään rohanilaisten hyökätessä örkkejä vastaan. Metsässä he tapaavat Puuparta-entin, joka vie heidät kotiinsa. Hobittien uutiset saavat entit kokoontumaan entkäräjille, joilla he päättävät hyökätä Rautapihaan. Hobitit lähtevät enttien mukaan tuhoamaan Rautapihaa. Sarumanin kukistumisen jälkeen Peregrin päätyy Gandalf Valkoisen kanssa Minas Tirithiin ja vannoo siellä uskollisuutta käskynhaltija Denethorille. Hän pelastaa siellä ollessaan Faramirin roviolta ja taistelee myöhemmin Mustalla portilla.

Palattuaan Barad-dûrin tuhon jälkeen Kontuun Peregrin ottaa vaimokseen (vuonna 1427) Suuralhon Timantin. Heidän poikansa Faramir syntyy vuonna 1430. Vuonna 1484 thain Peregrin ratsastaa ystävänsä Meriadocin kanssa Gondoriin, ja viettää siellä loput elinvuotensa. Hänen ja Meriadocin hautojen kerrotaan olevan kuninkaan kummankin puolen.

Sormuksen Saattue
Frodo Reppuli · Samvais Gamgi · Meriadoc Rankkibuk · Peregrin Tuk · Gandalf · Aragorn · Legolas · Gimli · Boromir