Shrek

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo elokuvasta. Elokuvasarjasta kertoo Shrek (elokuvasarja).
Shrek
Ohjaaja
Käsikirjoittaja
Perustuu William Steigin kirjaan Shrek!
Tuottaja
Säveltäjä
Leikkaaja Sim Evan-Jones
Pukusuunnittelija Isis Mussenden
Pääosat Mike Myers
Eddie Murphy
Cameron Diaz
John Lithgow
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö DreamWorks Pictures
Pacific Data Images
Levittäjä UIP-Dunafilm
DreamWorks
Ensi-ilta
Kesto 90 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 60 000 000 dollaria[1]
Tuotto 484 409 218 dollaria[1]
Seuraaja Shrek 2
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Shrek on vuonna 2001 valmistunut yhdysvaltalainen tietokoneanimaatioelokuva. Elokuvan ohjasivat Andrew Adamson ja Vicky Jenson ja animaation hoiti DreamWorks-yhtiö. Shrek oli ensimmäinen elokuva, joka voitti parhaan animaatioelokuvan Oscar-palkinnon vuonna 2002. Shrek julkaistiin Suomessa VHS:llä ja DVD:llä vuonna 2002. Elokuva pohjautuu William Steigin vuonna 1990 julkaistuun kuvitettuun satukirjaan.

Nimi Shrek tulee saksan kielen sanasta ”Schreck”, joka tarkoittaa pelottavuutta.

Pääroolien ääninäyttelijöinä ovat Mike Myers (Shrek), Eddie Murphy (Aasi) ja Cameron Diaz (Prinsessa Fiona). Suomalaisina ääninä ovat Samuli Edelmann (Shrek), Jukka Rasila (Aasi) ja Tiina Isohanni (Prinsessa Fiona).

Elokuvan sanottiin olevan tarkoitettu lähinnä aikuisille. Elokuvassa oli paljon aikuisille suunnattuja vitsejä ja teemoja, mutta silti elokuvassa oli helppo juoni ja huumoria, jotka sopivat lapsille. Elokuvassa soi monia tunnettuja pop-lauluja.

Elokuvan myötä DreamWorks Pictures pääsi Disneyn kilpailijaksi ja Shrek oli myöhemmin jopa DreamWorksin maskotti.

Shrek menestyi hyvin ja myöhemmin syntyivät jatko-osat Shrek 2, Shrek kolmas sekä Shrek ja ikuinen onni. Myös Saapasjalkakissa on saanut omat spin-off-elokuvansa vuonna 2011 ja 2022.

The New York Timesin kriitikot valitsivat Shrekin vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shrek on vihreä jätti, joka nauttii ylhäisestä yksinäisyydestään kotonaan suolla. Rauhaisa elo keskeytyy, kun useat satuhahmot, kuten Pinokkio, kolme pientä porsasta ja Aasi joutuvat pakenemaan suolle. Paon on aiheuttanut pakkomielteinen ja satuja inhoava lordi Farquaad. Shrek lähtee pyytämään lordi Farquaardia palauttamaan rauhan hänen suolleen riippanaan jatkuvasti pölisevä Aasi. Taikapeili kertoo Farquaadille, että tästä voi tulla oikea kuningas vain, jos tämä nai prinsessan. Lordi saa kolme vaihtoehtoa: Tuhkimon, Lumikin ja prinsessa Fionan.

Shrek ja Aasi saapuvat Farquaadin palatsiin Dulocin kaupunkiin ja saavat huomata olevansa keskellä turnajaisia. Voittaja saa lähteä pelastamaan Fionaa Farquaadin vaimoksi tultasyöksevän lohikäärmeen vartioimasta linnasta. Shrek päihittää muut ritarit helposti showpainiottelun kaltaisessa kamppailussa. Faquaard suostuu siirtämään satuhahmot Shrekin suolta pois, jos tämä pelastaa Fionan.

Parivaljakon saavuttua linnaan Aasi kiinnittää jatkuvalla yksinpuhumisellaan lohikäärmeen huomion. Välttyäkseen joutumasta syödyksi Aasi alkaa imartelemaan lohikäärmettä joka paljastuu naispuoliseksi ja rakastuu Aasiin ja vie tämän kammioonsa. Shrek löytää Fionan ja pelastaa Aasin lohikäärmeltä, ja yhdessä prinsessan kanssa kolmikko aloittaa paluumatkan kohti Dulocia. Matkan aikana Shrek ja Fiona saavat huomata, että heillä on paljon yhteistä, ja lopulta he rakastuvat toisiinsa. Fiona kuitenkin kieltäytyy aina nukkumasta yhdessä Shrekin ja Aasin kanssa.

Viimeisenä iltana ennen Dulociin saapumista Fiona vetäytyy yöpuulle läheiseen tuulimyllyyn. Yöllä Aasi näkee jätiksi muuttuneen Fionan, joka kertoo joutuneensa lapsena kirotuksi ja muuttuvansa aina öisin jätiksi. Kirous on syy siihen, miksi hänet ylipäänsä lukittiin linnaan: Fionan oli määrä pysyä siellä, kunnes hänen todellinen rakkautensa saapuisi antamaan hänelle suudelman ja muuttamaan hänet oikeaan muotoonsa. Shrek, joka on aikeissa tunnustaa tunteensa Fionalle, kuulee vahingossa osan keskustelusta ja tulkitsee Fionan kutsuvan häntä ”jätinrumilukseksi” puhuessaan itsestään. Shrekin sydän särkyy, kun hän luulee Fionan inhoavan häntä. Kun aamu koittaa, Shrek on ehtinyt käydä hakemassa Farquaadin Fionan luokse, ja tuleva kuningaspari lähtee Dulociin. Aasi kohtaa lohikäärmeen vaellellessaan metsässä, ja menee tämän luo.

Shrek palaa suolleen ja huomaa tuntevansa olonsa surkeaksi ja kaipaa Fionaa, ja Aasi yllyttää Shrekiä ansaitsemaan Fionan rakkauden. Samaten Fiona ikävöi Shrekiä valmistautuessaan häihinsä. Fiona ja Farquaad ovat menossa naimisiin, kun Shrek ja Aasi saapuvat palatsiin lohikäärmeen kyydissä. Samassa aurinko laskee ja Fiona muuttuu hääyleisön edessä jätiksi – jolloin Shrek tajuaa Fionan viitanneen väheksyvillä sanoillaan itseensä, ei Shrekiin. Muodonmuutos kuvottaa Farquaadia, joka määrää Shrekin tapettavaksi ja Fionan vangittavaksi. Shrek kuitenkin kutsuu vihellyksellään lohikäärmettä, joka syöksyy sisään ja nielee Farquaadin. Shrek ja Fiona myöntävät rakastavansa toisiaan ja suutelevat, jolloin prinsessan kirous murtuu ja hän muuttuu pysyvästi jätiksi. Pari menee naimisiin ja muuttaa Shrekin suolle.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomenkieliset ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä Rooli
Samuli Edelmann Shrek
Jukka Rasila Aasi
Tiina Isohanni Prinsessa Fiona
Eero Saarinen Lordi Farquaad
Antti Pääkkönen Taikapeili, Pinokkio
Veikko Honkanen muissa rooleissa
Kiti Kokkonen
Markus Bäckman
Heikki Sankari
Seela Sella
Petteri Summanen
Kari Tiainen
Timo Tuominen
Martin Backa
Markus Degerman
Matti Holi
Hannele Karppinen
Miia Karppinen
Jan Lindroos
Annamari Metsävainio
Ari Parviainen
Mikko Piettinen
Pasi Piispanen

Alkuperäiset ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijä Rooli
Mike Myers Shrek
Eddie Murphy Aasi
Cameron Diaz Prinsessa Fiona
John Lithgow Lordi Farquaad
Chris Miller Taikapeili
Vincent Cassel Robin Hood
Conrad Vernon Piparimies
Cody Cameron Pinokkio
Aron Warner Iso Paha Susi
Michael Galasso Peter Pan

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Shrek Box Office Mojo. Viitattu 7.7.2015. (englanniksi)
  2. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004. Viitattu 13.7.2016.
  • Ääninäyttelijät elokuvan lopputeksteistä

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Shrek.