Warhammer 40,000

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Warhammer 40,000
Pelaajia 2 tai enemmän
Ikäsuositus 12+
Pelin kesto 60–300 min
Monimutkaisuus korkealähde?
Strategisuus keskitasoalähde?
Satunnaisuus erittäin korkea (arpaonni)

BoardGameGeek


Warhammer 40,000 (myös Warhammer 40K, WH40K tai joskus 40k) on brittiläisen Games Workshopin julkaisema science fiction -teemainen miniatyyripeli. Peli vaatii pelaajaltaan onnistunutta taktiikkaa ja noppaonnea. Pelissä käytetään Citadel Miniaturesin valmistamia 1:56 mittakaavassa toteutettuja miniatyyreja. Warhammer 40,000 on voittanut Origins Award -palkinnon. Best Miniatures Rules of 1993 (2nd edition säännöillään)[1] Warhammer 40,000 on toisen Games Workshopin tunnetun miniatyyripelin Warhammer Fantasyn sisarpeli.

Synty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen peli, Warhammer 40,000: Rogue Trader, julkaistiin vuonna 1987. Paranneltu laitos, yleisesti kutsuttu nimellä 2nd editionlähde?, julkaistiin vuonna 1993, Kolmas 1998, Neljäs 2004, Viides 2008, Kuudes 2012, Seitsemäs 2014, Kahdeksas 2017. Yhdeksäs laitos julkaistiin Heinäkuussa 2020.

Harrastaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Warhammer 40,000 on peliharrastus, jossa yhdistyy miniatyyrien kerääminen ja valmistaminen, pelien ennakkosuunnittelu ja itse pelien pelaaminen. Monet harrastajat pitävät kaikista pelin osa-alueista, toiset ovat keskittyneet pelkästään pelaamiseen tai miniatyyrien keräämiseen.lähde? Kaikissa tapauksissa miniatyyrien hankkiminen on välttämätöntä. Pelaaminen edellyttää lisäksi pelin sääntöjen hyvää tuntemusta.

Miniatyyrit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eräs miniatyyri, Space Marine Dreadnought

Pelin viralliset miniatyyrit ovat keskimäärin 28 millimetriä korkeita, erittäin yksityiskohtaisia muovisia ja metallisia pienoismalleja ihmisistä ja muista peliin kuuluvien lajien edustajista. Korkeasta laadusta johtuen miniatyyrit ovat kalliita ja niiden hinnat ovat nousseet jatkuvasti pelin suosion kasvaessa 1990-luvun alusta lähtien. Yhden Warhammer 40,000 -pelin pelaamiseen tarvitaan vähintään kahden pelaajan armeijat, jotka kumpikin koostuvat kymmenistä miniatyyreistä. Sääntökirjoissa on esitetty säännöt kaikille virallisille miniatyyreille, tosin kaikkia miniatyyrejä voi muokata oman mielensä mukaan.

Pienoismallit myydään maalaamattomina ja tavallisesti osissa, joten niiden kokoonliimaaminen ja maalaaminen on välttämätöntä. Maalaaminen on monien pelaajien mielestä eräs harrastuksen mielenkiintoisimpia puolia, jossa pelaajan taiteelliset lahjat tulevat esiin.lähde? Monet pelaajat haluavat myös muokata virallisia miniatyyreja omien mieltymystensä mukaisesti muuttamalla niiden varustusta tai asentoja, tai rakentamalla joitain osia green stuff -epoksikitistä.[2] Miniatyyrien hankkiminen on välttämätöntä, jos haluaa pelata peliä, sillä monimutkaisten sääntöjen vuoksi itse tehtyjä pelinappuloita on usein vaikea tunnistaa pelikentällä tietyksi joukkioksi.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksi Warhammer 40,000 -peli voi kestää noin kahdesta tunnista jopa kymmeneen tuntiin. Pelin pituus riippuu osanottajien määrästä ja siitä kuinka laaja peli on. Peli käydään tavallisesti kahden pelaajan välillä, jotka kumpikin ohjaavat omaa armeijaansa pelikentällä. Kolmannen tai useamman pelaajan mukaan ottaminen pidentää peliä merkittävästi. Ennen peliä pelaajat sopivat armeijoidensa koosta ja suunnittelevat ja valmistelevat miniatyyrit, jonka aikovat tuoda peliin. Suunnitteluvaihe on merkittävä tulevassa pelissä käytettävän taktiikan osalta.

Peli etenee pelaajien siirtäessä vuorotellen koko armeijaansa. Käytännössä toinen pelaaja joutuu odottamaan viidestä kahteenkymmeneen minuuttia toisen pelaajan siirtäessä miniatyyrejaanlähde? ja heitellessä noppia, joilla kuvataan taistelun kulkua. Pelivuorossa oleva pelaaja päättää ensin, mitkä hänen joukoistaan liikkuvat ja siirtää miniatyyrit. Tämän jälkeen hän päättää, mitkä joukoista ampuvat mitäkin vastustajan joukkoa ja tulos selvitetään mittanauhan ja noppien avulla. Lopuksi lähellä vastustajaa olevat joukot voivat rynnäköidä näiden kimppuun lähitaisteluun. Näiden vaiheiden jälkeen pelivuoro vaihtuu. Tavallinen vuorojen määrä on 5–7 vuoroa, joka vaihtelee pelattavan tehtävän mukaan.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Warhammer 40,000 sijoittuu tarinallisesti kaukaisen tulevaisuuden synkkään maailmaan. Warhammer 40,000:n universumi on kattavasti dokumentoitu sääntökirjojen ja tarinaan liittyvien romaanien kautta. Sääntökirjat ja monet romaanit ovat kirjoitettu ihmisten näkökulmasta, vaikka pelissä on useita muitakin rotuja.

Perusajatuksena on tilanne, jossa ihmiset ovat vuosituhanten saatossa levittäytyneet koko galaksiin. Ajan myötä osa asutetuista planeetoista on unohtanut yhteytensä alkuperäänsä ja tämä johtaa monenlaisiin konflikteihin. Ihmiskuntaa hallitsee maapallolla asuva Keisari, joka elää elintoimintoja ylläpitävään koneeseen sidottuna eikä suoranaisesti puutu ympärillä tapahtuviin asioihin. Keisari ei eläessään sietänyt alamaistensa palvontaa, mutta häntä pidettiin pienissä salaseuroissa jumalolentona. Koko valtakunta alkoi uskoa Keisarin jumaluuteen tämän kuoltua.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

40. vuosituhannella eletään jatkuvassa sodassa. Eri rodut ja armeijat uhkaavat ihmiskunnan suurta keisarikuntaa ja keisaria, jumalaksi noussutta kuolematonta johtajaa. Hänen fanaattiset armeijansa pitävät yllä ihmiskunnan viimeistä toivoa säilyä elossa. Sukupuuttoon kuoleminen on lähellä.

Warhammer 40,000 on lähtökohdiltaan tieteisympäristön ja perinteisen fantasian sekoitus, jossa avaruutta kansoittavat erilaiset fantasiarodut kuten örkit (orks) ja haltiat (eldar). Monet fantasian elementit kuten demonit ja magia ovat läsnä voimakkaasti, vaikka viimeisimmissä versioissa pelin lähtökohtaa "fantasiana avaruudessa" on pyritty häivyttämään ja johdattamaan enemmän tieteisfiktion suuntaan.

Rotuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Warhammer 40,000 -rotuja ovat: Imperium of Mankind(Ihmiset), Craftworld Eldar sekä Dark Eldar ("avaruushaltioita"), Orks(Örkkejä), Necrons, Tyranids, Tau Empire, Chaos Daemons, Chaos space marines

Ihmisen Imperiumi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Imperial Guard (Astra Militarum): Massiivinen, Ihmisen Imperiumin palveluksessa toimiva, suurimmaksi osin normaaleista ihmisistä koostuva armeija. Koostuu sadoista miljardeista sotilaista.
  • Adeptus Mechanicus: Kyberneettisesti muokattujen teknopappien ylläpitämä transhumanistinen konekultti, joka tuottaa imperiumille mekaanikkoja, tieteilijöitä ja teknikkoja. Palvovat konejumala Omnissiahia keisarin sijaan, erityisasemassa.
  • Space Marines (Adeptus Astartes): Massiiviseen panssariin pukeutuneita geneettisesti muokattuja superihmisiä joille on asennettu implantteja kuten toinen sydän ja kolmet keuhkot, Implantteja on yhteensä 18. Space Marinet toimivat Ihmisen Imperiumin palveluksessa.
  • Space Marineilla on monia ”jaostoja” (Chapters). Jaostot perustuvat alkuperäisiin legiooniin, joita kaikkia johti huippuvoimakas primarkki, itse keisarin luoma alkulähde kyseisen legioonan marineille. Osa jaostoista on mainittu tässä:
    • Ultramarines
    • Imperial Fists
    • Blood Angels
    • Dark Angels
    • White Scars
    • Space Wolves
    • Salamanders
    • Raven Guard
    • Blood Ravens
    • Black Templars
    • Grey Knights
    • Excorcists
    • Imperial Fists

(lista on loputon, koska jokainen pelaaja voi tehdä omaan väriteemaansa oman "jaostonsa".)

Inkvisitio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Inquisition (Inkvisitio) = Inkvisitioon kuulu monta erilaista osastoa, jotka ovat erikoistuneet eliminoimaan erilaiset Imperiumia uhkaavat tekijät. Vaikka Inkvisitioon kuuluu monta osastoa, suurimmat ja merkittävimmät ovat kuitenkin Daemonhunters (Ordo Malleus), Witch Hunters (Ordo Hereticus) ja Alienhunters (Ordo Xenos). Daemonhunterit ovat erikoistuneet metsästämään demoneita, Witch Hunterit noitia, psyykkereitä ja vääräuskoisia ja Alienhunterit xenoja, eli muukalaisrotuja. Näistä kolmesta osastosta vain Daemonhunterit ja Witch Hunterit ovat virallisia armeijoita pelissä, kun taas Alienhuntereille ei ole vielä julkaistu omaa armeijakirjaa (Codex). Witch Huntereita ja Daemonhuntereita voi vahvistaa pelissä esimerkiksi Imperial Guardin tai Space Marineiden joukoilla.

Xenot (Muukalaisrodut)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Eldar: Eldarit ovat muinainen, fantasiakirjallisuuden haltioita muistuttava rotu jotka kerran hallitsivat lähes koko galaksia mutta sittemmin menettivät kaiken vajottuaan hedonismiin. Rodun valtakunnan lopullisesta tuhosta käytetään nimeä "Lankeemus" (The Fall), viitaten suureen katastrofiin, kaaosjumala Slaaneshin syntyyn. Eldarit eivät asuta enää planeettoja, vaan massiivisia avaruusaluksia joita kutsutaan Craftworldeiksi. "Lankeemuksen" jälkeen monille planeetoille jäi Eldarien Webway-portaaleja, jotka joskus yhdistivät Eldarien planeetat toisiinsa ja helpottivat planeetalta toiselle kulkemista. Eldareilla oli monia jumalia, joista suurin osa kuoli taistelussa Kaaoksen Slaaneshia vastaan.
  • Dark Eldar: Eldarien julmempia "serkkuja". Syntyivät "Lankeemuksen" aikana ja elävät nykyisin sadistisena ryövärikansana joka tunnetaan salamannopeista hyökkäyksistään joiden perimmäinen tarkoitus on yleensä orjien kerääminen. Dark Eldarit nauttivat kivun aiheuttamisesta, ja yleisesti on parempi kuolla kuin jäädä Dark Eldarien vangiksi. Eldarien tavoin myöskään Dark Eldarit eivät hallitse yhtään planeettaa, vaan rodun pääkaupunkina ja tukikohtana toimii Commorragh, myös Pimeänä Kaupunkina tunnettu suuri kaupunki, joka sijaitsee jossain materiaalisen ja immateriaalisen universumin välissä.
  • Necrons: Ikivanha rotu, vanhempia kuin Eldarit. Alkuaan rotu tunnettiin nimellä Necrontyr. Sen jäsenet kärsivät kotiaurinkokuntansa auringon säteilyn vuoksi lyhyestä elämästä ja julistivat kateudessaan tuhoisan sodan lähes kuolemattomia Muinaisia ("Old Ones", toinen vanha, nykyisin sukupuuttoon kuollut rotu) vastaan. Vaikka Necrontyrien teknologia olikin kehittynyttä se ei mahtanut mitään Muinaisten Warp-teknologialle, joten heidät tuhottiin melkein sukupuuttoon asti. Epätoivoiset Necrontyrit alkoivat palvoa C´tan- jumalolentoja, jotka lupasivat heille kuolemattomuuden, mutta karmeaan hintaan. Necrontyrit korvasivat ruumiinsa metallisilla kehoilla ja heistä tuli tahdottomia C´tanien palvelijoita, Necroneita. Sota kääntyi Muinaisia vastaan ja nämä loivat avukseen useita uusia rotuja mukaan lukien ihmiset, eldarit ja örkit. Tuhottuaan Muinaiset lähes sukupuuttoon galaksiin levisivät Orjuuttajat ("Enslavers", Warpin olentoja) ja alkoivat teurastaa Muinaisten luomuksia, minkä vuoksi Necronit ja C'tanit vaipuivat uneen suuriin stasis-hautoihinsa odottamaan elämän kasvamista takaisin galaksiin, herätäkseen vuosimiljoonien päästä korjaamaan uutta satoa. He eivät säästä ketään, jokainen sivilisaatio on vain uusi uhrilahja heidän kuolemaa kylväville tuhon jumalilleen.
  • Örkit: Vihreitä, melko primitiivisiä xenoja. Örkit "rakentavat" aseensa, ajokkinsa ja "haarniskansa" kaikista mahdollisista metalliosista jotka käteen sattuvat. Örkkien aseet ja ajoneuvot ovat mitä kummallisimman näköisiä ja oudon nimisiä (shoota = konekivääri, slugga = pistooli, choppa = iso lihaveitsi tai vastaava). Örkit on luotu tappamaan, ja ne tappavatkin kaiken mitä edestään löytävät, jopa toisia örkkejä. Örkit eivät tunne esimerkiksi sanoja taktiikka, strategia tai pelko. Joskus vahva örkkisotapäällikkö (Warboss) voi koota monta örkkiklaania yhteen ja tehdä niistä massiivisen WAAAGH!:hin. Nämä WAAAGH!:it ovat jättimäisiä örkkiarmeijoita jotka sitten lähtevät muille planeetoille etsimään hyvää taistelua. Örkit käyttävät hampaitaan valuuttana, sillä muut hampaat eivät ole "tarpeeksi teräviä" ja muutenkin nämä ovat helppo saada sillä verenhimoinen örkki yleensä suorittaa itsemurhaiskun taistelussa, ja niiltä tarvitsee vain repiä hampaat. Lisäksi örkkien hampaat uudistuvat kahden vuoden välein. Örkit ovat tällä hetkellä yksi galaksin vaarallisimmista uhista, ja sanotaan, että jos örkit lopettaisivat keskenään tappelemisen ja taistelisivat kaikki muita rotuja vastaan, galaksi olisi tuhon oma. Örkeillä on myös kaksi jumalaa, joiden nimet ovat Gork ja Mork.
  • Tau Empire ja Carnivore Kroot: Tau yrittää levittää imperiumiaan ja saada kaikki liittymään Suureen Hyvään (Greater Good). Tau-rotu on varsin nuori (alle 2000-vuotias), mutta heidän teknologiansa on kehittynyt erittäin nopeasti ja on jo nyt ihmisiä korkeammalla tasolla. Krootit ovat palkkasotureita, joiden tiedetään taistelleen myös Imperiumin puolella. Tau Empiren käyttämiin palkkasotureihin kuuluvat myös hyönteismäiset Vespidit.
  • Tyranids: Tyranidit ovat tunnetun galaksin ulkopuolelta saapuva rotu. Ne liikkuvat valtavina laumoina planeetalta toiselle kuluttaen kaiken mahdollisen biomassan, ennen kuin jatkavat seuraavalle taivaankappaleelle imeäkseen senkin kuiviin. Tyranidien mieli on kollektiivinen, eli niitä ohjaa yhteismieli, Hive Mind. Tyranideille on tyypillistä se, että ne ja niiden varustus on täysin orgaanista. Esimerkiksi tyranidien aseet ovat eräänlaisia kasvaimia, mutaatioita niiden kehossa. Tyranideillä ei ole aluksia mutta osa niiden sotilaista on tankin kokoisia, esimerkiksi Carnifex. Tyranidit luonnehditaan usein pahoiksi, vaikka tosiasiassa ne ovat neutraali rotu. Tyranidit ovat usein sanottu olevan galaksin suurin uhka, ja useaan otteeseen muiden rotujen on pitänyt tehdä halutonta yhteistyötä näiden voittamiseksi.

Kaaokseen langenneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Chaos Space Marines = Chaos Space Marinet, tuttavallisemmin kaaosmariinit, ovat Space Marineita jotka ovat kääntyneet palvomaan Kaaoksen voimia. Aikoinaan demonisten voimien turmelemat avaruusmariinit kääntyivät ystäviään sekä Keisaria vastaan ja palvovat nyt kaaosjumalia. Kaaosmariinit vannoivat vihaavansa Imperiumia ja Keisaria ja saattavansa koko tunnetun universumin kaaoksen jumalien haltuun. Kaaoksen Jumalia on kaanonissa neljä: Khorne, Slaanesh, Nurgle ja Tzeentch. Kaaoslegioonien primarkit ovat usein muuttuneet jumalien vaikutuksen takia itsekin demoneiksi.

Chaos Space Marinet käyttävät usein melko samanlaista kalustoa kuin Space Marinet, mutta he voivat myös manata taistelussa avukseen hurjia demoneita ja muita Kaaoksen kauhuja.

Kaaoksen legioonia:

  • World Eaters (myös nimellä Blood Legion of Khorne). Veren ja taistelun jumala Khornea kumartavia, kalloja tämän valtaistuimelle kerääviä verenhimoisia taistelijoita, joiden taistelutaidot lähietäisyydellä ovat lähes lyömättömiä. He käyttävät Butcher's Nails- muokkauksia jotka vahvistavat vihan tunteita. Vain harva vihollinen voi vastustaa heitä. Haarniskan väri kirkkaanpunainen-messinki. Johtajana demoniksi muuttunut primarkki Angron.
  • Sons of Horus. Pääosin tuhottu legioona. Heitä johti Horus Lupercal, joka oli ennen lankeamistaan keisarin luotetuin komentaja, mutta syöksi koko imperiumin sisällissotaan. Panssari on musta.
  • Black Legion. Suurin nykyisistä kaaoksen legioonista. Perustettu Sons of Horusin jäänteistä, mutta mukana kaaosmariineja monista eri taustoista. Johtajana Abaddon the Despoiler, entinen Sons of Horusin kapteeni ja nykyinen kaaoksen sotaherra.
  • Thousand Sons. Kielletyn tiedon jumala Tzeentchiä kumartava ja palveleva legioona, sinikeltaiseen egyptiläistyyppiseen haarniskaan pukeutuneita erityisesti velhoutta käyttäviä mariineita. Legioonan perusjoukot eivät ole olemassa konkreettisella tasolla, vaan jokaista haarniskaa asuttaa henki, joka tekee näistä erityisen vaikeita tuhota. Vain velhot ovat eläviä. Johtava primarkki Magnus the Red.
  • Emperor's Children. Slaaneshin houkutuksiin langenneita ääniaseteknologiaa soveltavia mariineita. Ylpeitä ja hedonistisia. Haarniskan väri vaaleanpunainen-musta. Johtajana demoniprimarkki Fulgrim.
  • Death Guard. Nurglen saastuttamia ja mädättämiä, sairaalloisen näköisiä ja epämuodostuneita sotureita. Demonisen voiman syövyttäminä, he ovat erittäin hankalia vahingoittaa turvonneiden ja mädän täyttämien raajojen takia. Death Guard pukeutuu vihreä-valkoisen-ruskeaan panssariin. Värit vaihtelevat lähdeplaneetan tai palvelusalueen mukaan. Johtajana demoniprimarkki Mortarion.
  • Iron Warriors. Luottavat tekniikkaan. Pukeutuvat tummiin, metallisiin haarniskoihin, joissa keltaisia varoitusraitoja. Erikoistuvat piirityksiin ja linnoitusten tuhoamiseen. Johtajana toimii demoniprimarkki Perturabo.
  • Word Bearers. Sanansaattajia jotka sotivat demonimassojen tukemana. Näitä johtavat taistelussa mustat apostolit, langenneet Space Marinien chaplainit (kappalaiset) jotka julistavat nyttemmin oikeana pitämäänsä Kaaoksen sanomaa. Johtava demoniprimarkki Fulgrim.
  • Alpha Legion. Sinisiin voimahaarniskoihin sonnustautuvia varjoissa operoivia soluttautujia, jotka pyrkivät sabotoimaan Imperiumin toimintaa ja aiheuttamaan kaaoskultteja. Nämä tavallisista ihmisistä koostuvat kultit tuhoavat Imperiumia sisältä päin. Alpha Legionin soturit ovat kaikki identtisiä kopioita legioonan primarkki Alphariusista. Täten on mahdotonta tietää kuka heistä on oikea Alpharius. Yleinen lause legioonan soturien keskuudessa onkin "Minä olen Alpharius".
  • Night Lords. Erittäin pelätty legioona jo ennen kaaokseen lankeamista. Erikoistuneita terroritaktiikoihin ja hyvin brutaaleihin menetelmiin. Primarkki Kondrad Curze kuollut, legioonan rakenne nykyään hyvin hajanainen.

Kampanjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sanctus Reachissä Space Wolves armeija pyrkii torjumaan Ork-invaasion. Shield of Baalissa Tyranid armeija hyökkää Blood Angels Space Marineiden kimppuun. Kampanjoita on näiden lisäksi useita, eikä Games Workshop näytä lopettavansa niiden tekemistä vähään aikaan.

Variaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pelin maailmasta on tehty myös lukuisia tietokonepelejä.
    • Space Crusade
    • Space Hulk (tietokonepeli)
    • Space Hulk: Vengeance of the Blood Angels
    • Warhammer 40,000: Chaos Gate
    • Warhammer 40,000: Rites of War
    • Final Liberation: Warhammer Epic 40,000
    • Warhammer 40,000: Fire Warrior
    • Dawn of War -sarja:
  • Warhammer 40,000 Online (maksullinen)
  • Warhammer 40,000: Space Marine (räiskintäpeli Space mariniin kapteeni Tituksen saappaissa)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Warhammer 40,000.